Pratik Bilgiler

Havuç

Havuç, kış sebzelerinin en lezzetli ve faydalı olanlarından. Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçlenir. Havuç, kış sebzelerinin en lezzetli ve faydalı olanlarından biridir. Başta sarı mucize diyebileceğimiz “ beta-karoten” olmak üzere çok sayıda vitamin( B1, B2 ve C vitamini),mineral ve posa içerir.

Doğal A vitamini kaynağı olduğu(içerdiği beta karoten nedeniyle) için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.Ayrıca hücre dejenerasyonunu önler. Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Posadan zengin yapısı ile sindirim sistemini temizleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlıyor. Özellikle çiğ havuç veya havuç suyu düzenli olarak tüketilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Başta kalın bağırsak, prostat, meme, yemek borusu kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruma sağlıyor.

Havucun suyu, rendesi ve püresi tam bir damar dostudur. Kolesterol kontrolünü kolaylaştırması, kolesterolün oksidasyonunu engelleyerek damarlara verdiği zararları azaltması vücut için en büyük faydasıdır.

Güçlü bir potasyum, magnezyum, folik asit kaynağıdır. Ayrıca antioksidan ve damar sertliği önleyici etkileri yanında, rahatlatıcı,cinsel gücü artırıcı,cilt sağlığını destekleyici etkileri de unutulmamalıdır.

Ayrıca kalorisi düşük bir besindir.100 gr.havuç 20-30 kalori içerir. Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini artırıp, insülin dalgalanmalarına yol açmadığı gibi, kilo artışına da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç pişince ortaya çıkıyor.Kısaca çiğ havucun değil, pişmiş havucun glisemik yükü fazladır. Bu nedenle pişmiş havucu tüketirken daha dikkatli olmak gerekiyor.

Kısacası ister suyunu, rendesini ister kendisini tüketin, havuç son derece sağlıklı bir sebze seçeneğidir.