Pratik Bilgiler

Enginar

Enginar(Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.

Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.

İyi akaçlanmış, derin, killi toprakları sever. Dona karşı çok duyarlıdır. Kök yanlarından çıkan piçler kökten ayrılarak çoğaltılır. Türkiye’de birçok enginar türü yetiştirilir.

Enginar sinarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.

Damar sertliği, gut hastalığı, karaciğer hastalıkları, kolesterol, safra kesesi problemleri, selüloit, şeker, şişmanlık gibi sağlık problemlerinde sıklıkla kullanılır. Enginarda bulunan safra salgılatıcı madde (sinarin), karaciğer dokularını uyararak safra salgısının artmasını sağlar. Karaciğerin kendi kolesterol yapımını frenler ve karaciğeri kolesterolün atılması için harekete geçirir. Karaciğerin az çalışması nedeni ile görülen bulantı, şişkinlik ve gaz oluşumuna da engel olur.

Enginarın İçerdiği Bazı Maddeler:

  • Su %77
  • Karbonhidratlar %16
  • Protein, yağ, mineraller (demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum)
  • Vitaminler (A, B1, B2, C)
  • Sinarin
  • Enzimler


Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.