Pratik Bilgiler

Karabuğday

Karabuğday’ın ((Buckwheat) en çok ilgi çeken kalite özelliği onun yüksek besin değeridir.

Karabuğday günlük ihtiyaç duyduğumuz besinlerin büyük miktarı için doğal bir kaynaktır.

• Karabuğday tanelerindeki protein miktarı %11-12 arasındadır, % 2 de yağ içerir. Karabuğday da kolesterol bulunmaz. Bütün bitkiler içinde en iyi özelliği; hazmedilebilir proteini en yüksek oranda bulundurmasıdır. Hatta bu oran soya fasulyesinden bile fazladır. İçerdiği yüksek protein değerinin sebebi vücut tarafından üretilemeyen temel sekiz amino asitin tümünün karabuğday da bulunmasıdır.

• Vücudumuz karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Bu oran bitkisel proteinler içinde en yüksek kullanım oranıdır. ( Bu oran kahverengi pirinçde % 70, buğdayda % 67, Soyada % 61 dir) Bu temel amino asitleri bulundurmasının yanı sıra karabuğday kompleks karbonhidratları ihtiva ettiğinden proteinler kullanılmadan vücudun enerji ihtiyacı karşılanır. Bu da vücutta proteinin en etkili ve yararlı bir şekilde kullanılması demektir. Karabuğday da kompleks karbonhidratların oranı % 75’dir.

• Karabuğday’da Gluten bulunmaz. Gluten, çölyak hastaları için bir problemdir. Çünkü bu hastaların Gluten’i hazmetleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar gluten ihtiva eden gıdalar yemeye devam ederlerse bağırsak duvarları iltihaplanır ve besinlerin emilimi mümkün olmaz. Daha ileri safhalarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp ve ağrı oluşabilir.

• Bu mucize bitki yine mineraller,B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir (karabuğdayda diğer tahıllardan daha fazla demir vardır)çinko ve lifin en büyük kaynaklarından biridir.

• Yağ da yok denecek kadar azdır. Bütün bunlar karabuğday’ın bizim son zamanlarda tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetlerimiz için mükemmel derecede uygun olduğunu göstermektedir.

• Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.

• Karabuğday'ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır. Iowa'da 36.000 kadın üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen kadınların haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 oranında daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Çünkü karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Bu da önemli bir noktadır. Daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların bu gıdaları az tüketenlerle kıyaslandığında %24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.

• Ülkemizde ve dünyada sağlıklı yiyeceklere olan ilgi gittikçe artan bir eğilim göstermektedir. Karabuğday da besin değerleri kompozisyonu ile beslenmemizde mükemmel bir yer tutmakta ve tüketimi farklı şekillerde denenerek her geçen gün artmaktadır.