Beslenme İlkeleri

İlköğretim Çocukları İçin Beslenme

Çocukların okula başlaması her aile için önemli bir olaydır. Artık çocuğumuz sosyalleşmeye başlayacak, arkadaşlar edinecek, ona yol gösteren öğretmenleri olacaktır. Bu döneme kadar ailede, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmiş olan çocuklar yaşıtlarına göre daha avantajlı olacaklardır. Çünkü ilk yıllarda sağlıklı beslenen çocukların fiziksel, ruhsal, zihinsel gelişimleri daha iyi tamamlanmış olacaktır.

Özellikle hızlı büyüme ve gelişme süreci olan bebeklik, çocukluk ve adölesan döneminde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, yetişkin bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması açısından da önem kazanmaktadır. Büyüme ve gelişme; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel etmenler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır.

Kalıtsal özellikleri ve çevresel etmenleri kontrol etmemiz, her zaman mümkün olmasa da bilinçli bir beslenme ile daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama; çocukluktan başlayan doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak, adımımızı atabiliriz.

Sağlıklı beslenme ile sağlıklı çocuk ve sağlıklı bir birey olunabilir.

Bu dönem çocuklarında en önemli konulardan biri; okula gitmeden önce kahvaltı yapılmasıdır.

Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısı çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve daha iyi öğrenmelerini sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamalarına özen gösterilmelidir. Ayrıca yetişkinlik döneminde obezite görülme sıklığı, kahvaltı yapan çocuklarda daha az olmaktadır.

Okul dönemindeki çocuklar için sağlıklı beslenme ne kadar önemliyse, aynı şekilde fiziksel aktivite de o kadar önemlidir. Günümüzde çocuklar, boş zamanlarda oyun oynamak yerine TV seyretmeyi daha çok tercih etmektedirler. Uzmanlar TV için harcanan zamanın kısıtlanması ve bunun günde 1 veya 2 saatten fazla olmaması gerektiğini önermektedirler. Fiziksel aktiviteyi aile bireyleri hep birlikte yaparak bir davranış ve eğlence haline getirmelidirler.

Okul çağındaki çocuklar hayatlarının bundan sonraki dönemlerinde devam ettirecekleri birçok alışkanlığı bu dönemde kazanırlar. Sağlıkları, yeterli ve dengeli beslenmeleri ve fiziksel aktivite yapma durumları bu dönemde daha önemli hale gelir.

  • Okul çağı çocukları yaşlarına ve fiziksel yapılarına uygun olan enerji miktarını almak zorundadırlar. Bunu sağlarken tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketmelidirler.
  • Et, tavuk, balık, yumurta, fasulye, fındık ve tahıl ürünleri güçlü kaslar için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar.
  • Süt, peynir ve yoğurt çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmak için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar.
  • Ekmek ve tahıl grubu B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi birer kompleks karbonhidrat kaynağı olup çocukların aktiviteleri için gerekli enerjiyi sağlar.
  • Sebzeler A vitamini (beta karoten), C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerir. Ayrıca belirli miktarlarda B vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri içerir.
  • Meyveler, çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A (beta karoten) ve C vitaminini, potasyum ve diğer mineralleri içerir.