Beslenme İlkeleri

Gut Hastalığı ve Beslenme

Bir romatizma hastalığıdır. Romatizmal hastalıklar içinde en şiddetli ağrıya neden olanıdır. En sık ayak baş parmağını yakalar. Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımın az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır.

Kanda ürik asit, sınırlı düzeyin üstüne çıkarsa, eklem aralarında kristal olarak birikir. Bu kristaller, iğne ya da cam kıymıkları gibidir. Kas, sinir ve kemik dokusuna tesir ederek son derece şiddetli ağrıya neden olurlar.

Gut hastalarının yaklaşık olarak % 95′i 40-50 yaş arası erkeklerdir. Bayanlarda nadir görülür ve çoğunlukla gut hastalığına yakalanan kadınlar menopoz sonrası döneme girmiştir. Ailede gut öyküsünün olması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite, alkol tüketimi gut hastalığı riskini arttırır. Gut hastaları kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durmalıdır. Yanmış yağdaki E vitamini kaybı sebebiyle eklemlerdeki enflamasyon(iltihap) artar.

Gut hastaları fazla kilolarından kurtulmalıdır. Kilo kaybı serum ürik asit seviyelerini düşürür. Ancak çok düşük kalorili, bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Aşırı düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımına neden olacağı için kandaki ürik asit seviyesini arttırır. Diyetisyen kontrolünde, haftada 1 kg'ı geçmeyecek şekilde kilo verilmesi en sağlıklısıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi gibi C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir .

Bol su tüketimi ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

YENİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemeklerSakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç)Sucuk, pastırma, sosis, salamAlkollü içeceklerHavyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalyaLeblebi, kuruyemişTam yağlı peynirlerYağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemeklerKepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerlerİçeriği bilinmeyen hazır gıdalarŞeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez)Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb.Kaymak, krema, mayonez,Hayvansal yağlar( tereyağ, margarin, kuyruk yağ)Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan)

SINIRLI YENEBİLECEK BESİNLER ( Günde sadece 1 seçim)
Yağsız dana eti, tavuk veya hindi, balık:2 köfte kadar
Kurubaklagiller:8 çorba kaşığı
Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası veya semizotu:5 çorba kaşığı
Bezelye, kuşkonmaz veya mantar:4 çorba kaşığı
Bulgur:8 çorba kaşığı


NOT :Günlük beslenmemizde, yukarıda yazılan besinlerden karşısında yazılan ölçülerde sadece birini tüketebilirsiniz!

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Sabah:
1 -2 ince dilim beyaz ekmek2 kibrit kutusu kadar yağsız peynirDomates, salatalık, biber1 bardak az yağlı sütİstenirse 5 adet zeytin

Ara:
1 adet meyve

Öğle :
60 gramkadar tavuk eti6 yemek kaşığı sebze yemeği ( fasulye, kabak, patlıcan gibi serbest sebzelerden tercih edin)2 ince dilim ekmek veya 6 kaşık pilav1 su bardağı az yağlı yoğurt (200 ml)

Ara:
1 adet meyve, 2 adet grissini

Aksam :
6 yemek kaşığı sebze yemeği (serbest sebzeden olmalı)1 ince dilim ekmek veya 1 kase çorba (Baklagil tercih edilmemeli)Salata1 kase cacık