Pratik Bilgiler

Gribi Engelleyen Bitkiler

Sonbahar veya baharın habercisi ilk günlerde olup da nezleden, boğaz ağrısından şikayet etmeyen herhalde çok azdır. Hava değişimlerinin etkilerinin yoğun bir şekilde hissettirmeye başlamasıyla, insanlar ağız ve boğazda görülen iltihapların tedavisinde öncelikle bitkilere başvurur. Bu dönemde bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmak önemlidir. Bu esnada bir çok yararından faydalandığımız bitki çaylarımız en büyük yardımcımızdır.

• Karabiber meyvesi değerli bir baharat olarak yemeklere lezzet katmasının ötesinde çeşitli biyolojik etkileri bakımından da değerlidir. Uçucu yağının yanı sıra piperidin ve pirolidin alkamitler türevi bileşikler arasında piperin önemli bir bileşenidir. Yapılan çalışmalarda santral sinir sistemi üzerinde uyarıcı, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkileri tespit edilmiştir.

• Adaçayı, özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir.

• Melisa yapraklarının yapılan çalışmalarda hem sulu özütünün ve hem de yapraklardan elde edilen uçucu yağın antiviral( virütik enfeksiyonlar) etkisinin bulunduğu gösterilmiştir.

• Ihlamur çayı, organizmanın savunma gücünü arttırdığı için gribe karşı birebir. Ateşli hastalıklarda ıhlamur çayı aspirin ile birlikte kullanıldığında etkili oluyor. Aspirinle birlikte içilmesi bu hastalıkların atlatılmasında gerekli olan terlemeyi de sağlıyor.

• Kuşburnu meyvesi C vitamini yönünden oldukça zengindir, soğuk algınlığı, grip, eklem romatizması, sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilt için şifa deposudur.

• Mürver bitkisinin içerisindeki flavonoitler ve antosiyaninler antioksidan etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterir ve vücudun direncini artırır.