Pratik Bilgiler

Sağlığımız ve Fiziksel İnaktivite

Bundan yüz binlerce yıl önce atalarımız yiyecek bulabilmek ve hayatlarını sürdürebilmek için daima yürümek, avlanmak ve hayatını devam ettirmek zorundaydı. Bunun içinde her zaman hareket halinde ve dolayısıyla bir fiziksel aktivite yapmak durumundaydılar. İnsanoğlu on binlerce yıl süren evrimleşme içerisinde, her dönem hayatını sürdürebilmek için gerekli olan değişimlere uyum sağladı.

 

Son olarak da " Endüstri Devrimi"yle birlikte SEDANTER(Haraketsiz) YAŞAM TARZI' na geçti. Genlerimiz hareketli bir yaşam tarzına programlıyken günümüz modern toplumunda alışkın olmadığı inaktif (hareketsiz) bir yaşamın parçası oldu.

 

Yapılan araştırmalara göre Fiziksel İnaktivite dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4. Sırada yer almakta!

 

Hepimiz yataktan kalktığımız andan itibaren zaten aktivitelerde bulunmaya başlıyoruz: ayağa kalkmak, yürümek, yüzümüzü yıkamak, giyinmek, kahvaltı yapmak, televizyon izlemek, alışveriş yapmak gibi. Evin içerisinde, işe giderken, okula giderken yani herhangi bir nedenle de olsa hareket etmek zorundayız. Fakat yaptığımız her aktivite fiziksel aktivite değildir. Fiziksel aktivite denildiğinde aslında aklınıza; her gün yaptığınız hareketlere, süresi, şiddeti ve tekrarı olan hareketleri eklemek gelmeli, kısaca kalori yakımıyla sonuçlanan aktivitelerdir. Üstelik bu sadece spor salonuna giderek yaptığımız egzersizler değil; asansör kullanmak yerine merdivenleri çıkmak, iş çıkışı çalıştığınız yere yakın olan bir caddede yürüyüş yapmak, bahçe işleri ile uğraşmak, bisiklete binmek, dans etmek gibi vücut hareketlerini içerir.

 

Madem artık atalarımız gibi yiyecek bulabilmek için fiziksel aktiviteye ihtiyacımız yok madem bir siparişle masamıza ya da kapımıza yiyeceklerimiz gelebiliyor o zaman en azından yediklerinizi yakabilmek adına eski alışkanlıklarınızın yerine daha hareketli olanları seçin.

 

Sağlıklı bir yaşam için Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) günde en az 10'000 adım olarak belirttiği önerisine ulaşabilmek için bir pedometre edinin.

 

FİZİKSEL AKTİVİTELERİN FAYDALARI NELERDİR?

 

- Sağlıklı Kalmak

Düzenli fiziksel aktivite; kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kemik erimesi (osteoporoz), kolon kanseri riskini azaltır.

 

- Zinde Kalmak, İyi Hissetmek

Fiziksel aktivite, daha enerjik hissetmenizi, daha canlı, hareketli ve huzurlu olmanızı sağlar.

 

- Yaşam Kalitesini Artırmak

Fiziksel aktiviteyi günlük yaşantınızın bir parçası haline getirerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

 

- Dayanıklılık, Esneklik, Denge ve Kuvveti Artırmak

Düzenli fiziksel aktivite; kuvvet, dayanıklılık, denge ve esnekliğin gelişmesine yardımcı olur.

 

Fiziksel aktivite yaptıkça dayanıklılığınızın ve esnekliğinizin arttığını, giderek kuvvetlendiğinizi ve dengenizi daha rahat sağladığınızı göreceksiniz.

 

Aktivite dolu günler dileklerimizle.